Nysgjerrig på tilknytning?

Mange steder i media kan du lese om tilknytningsomsorg, eller attachment parenting, som det heter på engelsk. Den kjente tilknytningspedagogen Jesper Juul har en fast spalte i Aftenposten. Men hva er tilknytningsomsorg og hva betyr det egentlig å være en tilknytta forelder?

Kort fortalt handler tilknytningsomsorg om å lytte til sitt eget hjerte, ha tillit til seg selv og sin iboende evne til foreldreomsorg og å følge babyens signaler. De følger sine kjærlige instinkter fremfor å blindt gjøre det «alle andre» mener er riktig. Vi hører mange foreldre som følger tilknytningssomsorg si at de ikke viste at det de gjorde hadde et navn eller var et begrep; de fulgte bare instinktene sine.

Ofte gjør tilknytta foreldre flere av følgende ting:

Rask respons

Gråt er barnets eneste måte å kommunisere på, og innenfor tilknytningsomsorg responderer foreldrene hurtig når barnet uttrykket at det behøver pupp, nærhet, kos og trygghet. Babyen blir aldri liggende alene og gråter, og en trygg voksen svarer raskt i form av å gi barnet sin fulle oppmerksomhet når spedbarnet søker kontakt. Mange velger å bære barnet på seg hele tiden for å kunne være konstant tilstede. Ved å få være deltagende i familiens liv på denne måten lærer barnet seg å sosialisere ved å observere eksempler fra sine nærmeste omsorgspersoner.

Samsoving

Tilknytta foreldre velger ofte samsoving, hvor babyen deler seng med foreldrene sine så lenge barnet ønsker. Mennesker er sosiale vesner, og vi trenger hverandre. Det gir størst mening for oss at babyen vår sover tett inntil omsorgspersonene sine for å få den varmen og tryggheten man har behov for når man er spedbarn og helt hjelpesløs. Man støtter barnet i prosessen med å la søvnen, slik at det oppleves som trygt å sove. Forskning viser også at samsoving forebygger krybbedød når man følger retningslinjene.

Bæring

Det benyttes gjerne bæretøy fremfor barnevogn. Mor har båret barnet under sitt hjerte i 9 måneder, og finner det naturlig å fortsette med dette. Pappaer bærer også, bæring er ikke forbeholdt kvinner. Noen bærer i sjal, andre velger bæreseler eller meitai. Det finnes et enormt utvalg av ergonomisk bæretøy, så alle kroppsfasonger kan finne et bæretøy som passer deres behov. Det finnes bæregrupper på sosiale medier der man deler erfaringer eller kjøper og selger brukt bæretøy. Noen steder møtes også bæreglade foreldre på bæretreff for å prøve hverandres sjal og gå turer sammen.

Amming

Amming er svært gunstig for tilknytningen, både hormonelt på grunn av frigjøring av lykkehormonet oxytocin og fordi moren bærer barnet inn mot hjertet sitt og dermed fortsetter å gi babyen den tryggheten den er vant til fra livmoren under svangerskapet. Barnet får die når det selv ønsker, man følger f.eks ikke matplaner med amming hver fjerde time. Mange foreldre velger å amme til barnet selv er klar til å gi slipp på den tryggheten langtidsammingen gir. Man foretrekker en naturlig ammeslutt – også omtalt som barnestyrt avvenning – om dette fungerer for den ammende moren og familiesituasjonen forøvrig. Det finnes selvsagt foreldre med flaskebarn som også gir flott tilknytningsomsorg!

Sosialisering

Et lite barn har behov for å være tilstede i et annet menneskets aktive liv, i stadig fysisk kontakt og stimulert av mange av de erfaringer som det kommer til å ta del i senere i livet. Hans eller hennes rolle i omsorgspersonens favn er passiv, med alle sansene våkne. Han kan nå og da glede seg av direkte oppmerksomhet, kyss, bli kilt, kastet opp i luften, etc. Men hans hovedoppgave er å være vitne til handlinger utført av den voksne eller barnet som tar vare på ham, til omsorgspersonens samspill med andre og til hva som skjer i miljøet rundt dem. Denne informasjonen forbereder barnet til å ta sin plass blant andre mennesker gjennom at barnet lærer seg å forstå hva de gjør.

Kjenner du deg igjen i av disse overskriftene? Er tilknytningsomsorg noe for deg? Da kan du også ha glede av vår nyutviklede barnebok «Tios trygge dag», der vi følger en dag i Tios liv med vakre bilder og varme tekster.

Du kan bestille ditt eksemplar her på bestillingsskjemaet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s